Vijesti

Naslovna » Tvrtko Krpina uoči Hoda za život: ‘Želimo poslati snažnu poruku političarima da stanu u zaštitu ljudskog života’

Tvrtko Krpina uoči Hoda za život: ‘Želimo poslati snažnu poruku političarima da stanu u zaštitu ljudskog života’

svi 15, 2019

‘Hod za život’ u Zagrebu, Splitu, Rijeci te od ove godine u dva nova grada – Zadru i Osijeku – bila je tema emisije ‘Argumenti’ u utorak 14. svibnja, u programu Hrvatskoga katoličkog radija. Urednica Diana Tikvić ugostila je Lidiju Blagojević iz osječkog ‘Hoda za život’, Tvrtka Krpinu iz organizacije u Zadru, a Riječane je predstavljala Barbara Brezac Benigar, prenosi IKA.

“Cilj ‘Hoda za život’ u svim gradovima je prije svega potaknuti svijest da je nerođeno dijete ljudska osoba kojoj treba skrb i zaštita od samoga početka, dakle od začeća.”

Poruka je to Tvrtka Krpine iz organizacije ‘Hoda za život’ u Zadru, koji se zajedno s Osijekom ove godine priključio Splitu, Rijeci i Zagrebu u organizaciji manifestacije za obranu života (pro-life). Krpina naglašava:

“Želimo poslati snažnu poruku našim političarima da trebaju stati u zaštitu ljudskog života – od samoga početka do prirodne smrti. Znamo što je o svemu tome rekao Ustavni sud Republike Hrvatske, da svako ljudsko biće ima pravo na život. I znanost potvrđuje da život počinje začećem.”

Radost zbog prvog Hoda za život u Slavoniji

Iz organizacije iz ‘srca naše Slavonije’ poruku je za HKR uputila Lidija Blagojević:

„Mi od 2017. dolazimo u Zagreb na ‘Hod za život’. Kupimo iskustva i svake godine kažemo: ‘Sljedeće godine krećemo mi!’ I evo, došlo je to vrijeme. Vidjeli smo kako to radi Zagreb i drugi gradovi, te prošle godine kad se uključila Rijeka, rekli smo konačno: Na godinu mora krenuti Osijek.”

HKR-ova gošća stoga je izrazila veliku radost zbog ove prilike u kojoj konačno sada i Slavonci, Baranjci, Srijemci „u našoj dosta ispražnjenoj Slavoniji, ipak, mogu hodati za život”.

„Bojali smo se kako ćemo to sve skupa izvesti, ali kad se čovjek odluči i krene, odjednom se ljudi javljaju, priključuju i jako lijepa su nam do sada iskustva oko organizacije”, kaže ona.

Zadranima su veliki uzor bili Splićani kako sve organizirati, a žar koji su primili, pak, dolazeći na ‘Hod’ prvih godina u glavni grad, bio je sasvim dovoljan da se, nakon određenog iskustva koje su sakupili, odvaže i na jedan ovakav korak.

Pokazalo se kod njih da su Zadrani izrazito spremni braniti pravo na život jer je – kaže Krpina – zadnjih godina iz Zadra dolazilo i po nekoliko autobusa u druge gradove na ‘Hod’, a to znači da bi se u Gradu sv. Donata, prema njihovoj procjeni, mogao okupiti vrlo značajan broj građana koji će poduprijeti tu manifestaciju života.

Krpina: “Na dobrom smo putu da taj hod bude zbilja izvanredan u Zadru”

„Na dobrom smo putu da taj hod bude zbilja izvanredan u Zadru. Jako se mnogo volontera okupilo. Čak mogu reći gotovo jednako kao i u Zagrebu, što za Zadar, koji je nekoliko puta manji od Zagreba, zbilja nešto vrlo pozitivno i oduševljavajuće.”

Krpina je spomenuo i mnoge tvrtke koje su im odlučile pomoći u organizaciji sa svim mogućim promidžbenim materijalima i transparentima.

U Splitu je početak ‘Hoda za život’ u 10.30 sati, a u ostala četiri grada pola sata ranije, u 10 sati. Ove subote hoda se u Osijeku i Rijeci, a tjedan dana kasnije u druga tri grada. U Zagrebu i Osijeku se okupljaju na lokacijama istoga imena – Zrinjevcu – u Rijeci na Korzu kod ‘gradske ure’, Zadrani na Obali Kneza Branimira, kod mosta, a Splićani na Rivi.

Zastrašujuć je podatak da se u svijetu godišnje pobaci 42 milijuna djece.

Izvor: narod.hr/ika.hr

Pročitaj više..