Vijesti

Naslovna » U Britaniji 1700 medicinskih stručnjaka pisalo ministru protiv uvođenja potpomognutog samoubojstva

U Britaniji 1700 medicinskih stručnjaka pisalo ministru protiv uvođenja potpomognutog samoubojstva

lis 29, 2021

Gotovo 1700 medicinskih stručnjaka pisalo je ministru zdravstva Sajidu Javidu da se protivi legalizaciji potpomognutog samoubojstva, rekavši da neće okončati život pacijenta, čak i ako se to od njih traži, prenosi righttolife.org.uk.

Uoči rasprave o prijedlogu zakona o asistiranoj smrti barunice Meacher u Domu lordova ovog petka, 1.682 liječnika, medicinskih sestara i drugih medicinskih stručnjaka potpisalo je otvoreno pismo Sajidu Javidu tražeći da važeći zakon koji zabranjuje samoubojstvo uz pomoć ostane nepromijenjen.

Medicinski stručnjaci tvrde da iskustvo Kanade, gdje su potpomognuto samoubojstvo i eutanazija legalizirani prije samo pet godina i već su se znatno proširili, pokazuje da je „nemoguće da bilo koja vlada izradi zakone o potpomognutom samoubojstvu koji uključuju pravnu zaštitu od budućeg produljenja i proširenje tih zakona”.

Promjena zakona “utječe na sve nas”

U pismu dalje kaže: “Svaka promjena bi ugrozila sposobnost društva da zaštiti ranjive pacijente od zlostavljanja, potkopala bi povjerenje u liječnike i poslala bi jasnu poruku našim slabim, starijim i invalidnim pacijentima o vrijednosti koje društvo stavlja na njih kao na ljude”.

Medicinski djelatnici također ističu da potpomognuto samoubojstvo nije potpuno individualna odluka te da promjena zakona “utječe na sve nas”.

“Neki pacijenti možda nikada neće razmišljati o potpomognutom samoubojstvu, osim ako im to nije sugerirano. Okrutna ironija ovog puta je da će zakonodavstvo uvedeno s dobrom namjerom poboljšanja izbora pacijenata umanjiti izbore najranjivijih”.

> U Škotskoj bi potpomognuto samoubojstvo moglo biti odobreno putem Zooma 

U pismu se također ističe da se 1 od 60 smrtnih slučajeva u Belgiji izvrši bez pristanka pacijenta.

Na kraju pisma potpisnici navode: “Ne bismo pacijentima oduzimali živote – čak ni da oni to traže – ali zbog svih nas i budućih generacija tražimo da zakon ostane nepromijenjen.”

Zakon o potpomognutom samoubojstvu barunice Meacher

Predsjednica grupe za potpomognuto samoubojstvo, ‘Dostojanstvo u umiranju’, barunica Meacher predstavila je prijedlog zakona o potpomognutom samoubojstvu privatnih članova koji će ovog petka dobiti drugo čitanje.

Premijer Boris Johnson ne podržava promjenu zakona.

Glasnogovornica dobrotvorne pro-life organizacije Prava na život UK Catherine Robinson rekla je: “Ovi liječnici s pravom su zabrinuti zbog uvođenja potpomognutog samoubojstva u Englesku i Wales. To bi bila duboka pokvarenost medicine jer ‘smrt’ nije liječenje. Cijeli smisao medicine je obnavljanje zdravlja i ublažavanje simptoma koliko je to moguće. Nije oduzimati život”.

“Prošlog mjeseca zastupnici i članovi Doma lordova čuli su se s brojnim liječnicima iz jurisdikcija koje su već legalizirale potpomognuto samoubojstvo i/ili eutanaziju. Svi su rekli isto: bez iznimke, u jurisdikcijama koje legaliziraju potpomognuto samoubojstvo, zakon se vjerojatno širi”.

“To se gotovo uvijek odnosi na ograničenu skupinu ranjivih osoba koje su blizu smrti, a ubrzo se odnosi i na druge. U Belgiji se zakon pod određenim okolnostima proširio na djecu; u Kanadi zakon više nije ograničen na one koji su neizlječivo bolesni. Ako bi Britanija ikada uvela potpomognuto samoubojstvo, gotovo je neizbježno da bi se i ovdje dogodila potpuno ista stvar”.

Preveo Tomislav Kaurloto

Izvor: narod.hr/righttolife.org.uk

Pročitaj više..