Vijesti

Naslovna » UiO povodom Dana žena: Žene su i dalje diskriminirane posebno kao majke

UiO povodom Dana žena: Žene su i dalje diskriminirane posebno kao majke

ožu 8, 2024

Udruga U ime Obitelji čestitala je svim djevojčicama, djevojkama, ženama i majkama u Hrvatskoj Međunarodni dan žena. U svojoj poruci podsjetili su da su žene još uvijek diskriminirane u hrvatskom društvu posebno kad su u pitanju njihova prava da budu majke.

UiO je upozorila i na razne oblike seksualnog iskorištavanja žena te na opasnost rodne ideologije koja je snažno usmjerena protiv žene i njenog dostojanstva.

Danas je Međunarodni dan žena!

U Hrvatskoj se i dalje ne vrednuje odluka koju donosi većina žena u našem društvu – da rađaju djeci i o njima se brinu

Čestitajući osmoga ožujka Međunarodni dan žena prisjećamo se dugotrajne, hrabre i beskompromisne borbe žena za društvenu ravnopravnost i jednakost te pravo političke participacije. Unatoč tomu što je ženski emancipacijski pokret postigao značajne uspjehe te su žene u brojnim segmentima života ravnopravne muškarcima, niti danas 2024., nakon više od stoljeća i pol ženske borbe, diskriminacija i obespravljivanje žena u Hrvatskoj i svijetu još su uvijek prisutni u velikoj mjeri.

Unatoč tomu što sve relevantne demografske projekcije pokazuju da je ušla u fazu demografskog izumiranja, u Hrvatskoj se i dalje ne vrednuje odluka koju donosi većina žena u našem društvu – da rađaju djeci i o njima se brinu. Majčinski poziv, odnosno požrtvovno ulaganje ljubavi, zdravlja, vremena i novaca u svoju djecu nije samo izvor osobne radosti i ispunjenja za brojne naše sugrađanke. Već i ulaganje u najveću objektivnu društvenu vrijednost – čovjeka.

Danas se u Hrvatskoj sustavno krše radna prava trudnica i majki male djece

Tužno je da danas upravo žene iz pozicije političke moći stigmatiziraju one žene i majke koje se odlučuju potpuno posvetiti odgoju djece i brizi za obitelji. Danas se u Hrvatskoj sustavno krše radna prava trudnica i majki male djece. One se često zbog odluke da imaju djecu s rodiljnog dopusta vraćaju na niže plaćena i profesionalno manje zahtjevna radna mjesta.

Otežava im se korištenje njihovih zakonom zajamčenih radnih prava ili gube svoja radna mjesta. U Hrvatskoj se i dalje iskazuje premala materijalna i svaka drugu zahvalnost i potpora ženama koje njeguju i skrbe se za najranjivije među nama – starije i nemoćne, invalide te bolesnu djecu i/ili djecu s teškoćama u razvoju.

Društvena eksploatacija žena se nastavlja

Treće desetljeće trećega milenija ne može i ne smije biti vrijeme u kojem će politička i medijska moć umjesto žena odlučivati o tome kada će i na koji način zasnivati obitelj. Te hoće li posao tražiti na tržištu ili će se posvetiti društveno prevažnom poslu – odgoju djece i brizi za starije i nemoćne.

Zanemarivanjem nužne materijalne i svake druge potpore majčinstvu i skrbi za obitelj niječu se i banaliziraju same osnove feminističke borbe za ravnopravnost i jednakost. Te se društvena eksploatacija žena nastavlja. Štoviše, eksploatacija žena u suvremenom svijetu poprima svoje najsurovije obličje svođenjem njihovog univerzalnog ljudskog dostojanstva na razinu seksualnog objekta. Žene slabijeg socio-ekonomskog statusa iskorištavaju se kako bi postali objekti pornografije, prostitucije i surogatstva.

Kineskinje ne slave Međunarodni dan žena: Silovanja, prisilan pobačaj, sterilizacija za njih su svakodnevica

Jedino i samo žene mogu biti majke

Treće desetljeće trećeg milenija ne može i ne smije biti vrijeme u kojem će se žene kupovati i prodavati. Vrijeme u kojem će biti ozakonjen suvremeni oblik robovlasništva nad ženama. Društvo treba sustavno skrbiti kako bi se žene na zakonski i svaki drugi način zaštitile od svih oblika seksualnog izrabljivanja. I kako bi se stvorilo što povoljnije gospodarsko ozračje u kojem bi znatno manji broj žena bio izložen opasnosti takvog izrabljivanja.

Borbu žena za jednakost i ravnopravnost u suvremenom svijetu obesmišljavaju i svi oni koji neznanstveno niječu biološku posebnost žena i zbir inherentno ženskih bioloških obilježja. Poput činjenice da jedino i samo žene mogu biti majke.

Žene imaju pravo na vlastitu slobodu i integritet te pravo na zaštitu vlastitih bioloških posebnosti

Svi gore navedeni trendovi u kombinaciji s rodnom ideologijom i negiranjem posebnosti i dostojanstva žene – doveli su do toga da danas, u doba ženske ravnopravnosti na Zapadu, sve veći postotak djevojčica iskazuje želju da postanu – dječaci. Žene imaju pravo na vlastitu slobodu i integritet te pravo na zaštitu vlastitih bioloških posebnosti.

Treće desetljeće trećeg milenija u Hrvatskoj i svijetu predstavlja zadnji čas za zaštitu života i zdravlja svake žene – od njezinog začeća do prirodne smrti. Strašna praksa selektivnog pobačaja kojim se u mnogim državama namjerno prekida život nerođenih djevojčica – najbolje ilustrira koliko smo daleko od istinske sigurnosti i zaštite prava na život svih žena i svih ljudi.

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Pročitaj više..