Vijesti

Naslovna » Uskoro presuda u sporu protiv Tomaševića zbog diskriminacije Hoda za život

Uskoro presuda u sporu protiv Tomaševića zbog diskriminacije Hoda za život

sij 17, 2024

Održano je zadnje ročište u tužbi udruga U ime obitelji i Vigilare protiv Grada Zagreba zbog zabrane postavljanja zastava Hoda za Život 2022. godine. Tužba je podnesena radi zaštite od diskriminacije. Svjedočili su dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji. Kao i  John Vice Batarelo, predsjednik udruge Vigilare te direktor firme Pismorad Nikola Samodol i Stjepan Klarić, također iz udruge Vigilare. Tužitelje zastupa Odvjetničko društvo Jagar & Grebenar. Dr. Markić upozorila je na tri važne činjenice u ovom slučaju diskriminacije: stavljanje Hoda za život u nepovoljniji položaj u odnosu na druge manifestacije u usporedivoj situaciji. Zatim, stvaranje osjećaja nesigurnosti zbog nejednakog tretmana građana s čijim se uvjerenjima gradonačelnik ne slaže. Kao i smanjenje vidljivosti onih događaja u Gradu s čijim se vrijednostima i ciljevima g. Tomašević ne slaže u odnosu na one koje on osobno podržava.  Presuda će biti objavljena 29.1.2024.

>Pročitajte detalje tužbe: U ime obitelji i Vigilare protiv Zagreba zbog diskriminacije Hoda za život

Diskriminiranje Hoda za život u odnosu na Zagreb Pride

“Smatram da ukidanje već izdane suglasnosti gradonačelnika za postavljanje zastava Hoda za život u Zagrebu predstavlja diskriminatorno ponašanje u odnosu na druge udruge, manifestacije i događaje. Ovim je postupkom g. Tomašević jednu skupina građana stavio u nepovoljniji položaj u odnosu na druge skupine. Takvim se ponašanjem gradonačelnika stvara nesigurnost. Jer se i u budućnosti može dogoditi da gradonačelnik retroaktivno uskrati suglasnost na već izdano odobrenje. Osim toga, takvim postupcima gradonačelnik unosi nesigurnost i među djelatnike Grada Zagreba. Jer oni su, obavljajući poslove svog radnog mjesta u zakonitoj proceduri već bili izdali odobrenje za postavljanje zastava Hoda za život, da bi onda gradonačelnik naknadno, unatrag, ukinuo njihovu valjanu odluku”, istaknula je na održanom ročištu dr. Markić.

Na pitanje odvjetnika da li je kasnije bilo manifestacija na kojima je Grad postavio zastave na svoje jarbole, istaknula je kako se u lipnju 2022. održao Zagreb Pride (homoseksualna povorka).

“Tom prilikom je gradonačelnik dopustio da se postave zastave. Na toj manifestaciji je sudjelovao i sam gradonačelnik Tomašević. I na taj način je manifestaciju s čijim se vrijednostima ne slaže, kao što je napisao u svojoj FB objavi, stavio u diskriminatoran položaju u odnosu na manifestaciju s kojom se slaže i u kojoj sudjeluje”, pojasnila je dr. Markić.

>Vigilare i U ime obitelji podnijeli udruženu tužbu protiv Zagreba zbog diskriminacije Hoda za život

Osjećaj nesigurnosti i smanjena vidljivost Hoda za život

Upitana je li točno da je Grad Zagreb manifestaciji Hod za život 2022. godine dozvolio korištenje javne površine kod Zdenca života na Trgu Republike Hrvatske za postavljanje tri štanda, dr. Markić je odgovorila da je to točno. Te pojasnila:”Mi za elemente održavanja Hoda za život trebamo tražiti i ishoditi odobrenja raznih gradskih institucija. Pa tako i to za postavljanje štandova. Odobrenja se traže u raznim nadležnim uredima Grada Zagreba. Ističem da ako je gradonačelnik retroaktivno poništio jednu valjanu odluku (o postavljanju zastava), isto tako može retroaktivno poništiti i druge odluke. I tako stvoriti osjećaj nesigurnosti i kod nas kod organizatora i kod građana koji sudjeluju u manifestaciji Hod za život.

“Stavljeni smo u u nepovoljni položaj i time jer bi postavljanjem zastava prije same manifestacije građanima bila poslana poruka da će se ta manifestacija održati. To nam daje veću vidljivost u odnosu na građane”, zaključila je dr. Markić.

>Tomašević o zabrani zastava Hoda za život: Na jarbole samo zastave skupova koje mi podržavamo

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević podignuo je u središtu Zagreba LGBT zastave nakon što su koordinatori Hoda za život u Zagrebu najavili da će se, kao i prethodnih godina, u Zagrebu od 12. svibnja 2022., zavijoriti zastave Hoda za život. Gradonačelnik Tomašević je tada, kako smo pisali, intervenirajući u nadležnim uredima zabranio podizanje zastava Hoda za život. Inače, izdavanje pozitivnog mišljenja za podizanje zastava Hoda za život nije bilo u nadležnosti gradonačelnika Tomaševića.

Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet izdao je 14. 4. 2022. istu dozvolu kao i prethodnih godina, po istoj proceduri, za postavljanje 10 zastava Hoda za život u periodu 12. 5. – 16. 5. na Trgu bana Josipa Jelačića i Trgu Republike Hrvatske te još 65 zastava u periodu 12. 5. – 21. 5. na ostalim lokacijama u širem centru grada Zagreba.

Retroaktivna promjena procedure

Iz Grada su tada informirali Hod za život da je gradonačelnik retroaktivno promijenio proceduru za izdavanje dozvola za postavljanje zastava i naložio da je ubuduće za stavljanje zastava potrebno njegovo osobno odobrenje. Hod za život je, preko udruge Vigilare, pravovremeno i prema propisanoj proceduri, zatražio postavljanje zastava za što je  izdano pozitivno mišljenje. Ali je gradonačelnik Tomašević to zaustavio. No, odobrenje za LGBT zastave je očigledno dao.

Grad Zagreb inače na svojim jarbolima besplatno postavlja zastave više stotina udruga, manifestacija i događanja po jasnoj, od grada određenoj proceduri.

>Željka Markić: Tomašević je odabrao biti gradonačelnik samo svojih istomišljenika

Što je zatraženo u tužbi udruga Vigilare i UiO?

Zbog ove situacije udruge UiO i Vigilare su podnijele udružnu tužbi i predložile se da se donese presuda da je “onemogućavanjem, odnosno uskratom suglasnosti, da se na javnim površinama Grada Zagreba istaknu prigodne zastave povodom javne manifestacije „Hod za život“ koja se održala dana 14.05.2022. godine diskriminirao” Vigilare, U ime obitelji i “sve građane koje podržavaju manifestaciju „Hod za život“ i dijele uvjerenja koja se navedenom manifestacijom promiču”.

Zatraženo je da se Gradu Zagrebu zabrane gore navedene radnje kojima se vrši diskriminacija. Također i da se presuda objavu u dnevnim novinama Jutarnji list i Večernji list u roku od 8 dana, sve na trošak Grada. Vrijednost spora je 10 tisuća kuna (oko 1300 eura), a tužitelji su zatražili i da Grad plati parnične troškove zajedno sa zateznim kamatama.

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Pročitaj više..