Vijesti

Naslovna » Ustavni sud u Poljskoj: Pobačaj bolesnog djeteta nije u skladu s Ustavom!

Ustavni sud u Poljskoj: Pobačaj bolesnog djeteta nije u skladu s Ustavom!

lis 26, 2020

Poljski Ustavni sud sastao se danas kako bi donio odluku o eugeničkom razlogu za pobačaj u važećem zakonu, odnosno raspravljao je o pobačaju u slučaju kada postoji velika vjerojatnost da će fetus imati tešku i neizlječivu bolest ili bolest koja prijeti njegovom životu. Nakon rasprave, Ustavni sud presudio da je takav zakon protuustavan.

Predmetni zakon dopuštao je pobačaj u slučaju velike vjerojatnosti da nerođeno dijete pati od neizlječive bolesti ili ako dijete ima male šanse da preživi porođaj. U takvim je slučajevima pobačaj je bio dopušten do rođenja djeteta, a poljske pro-life zajednice kako je zahvaljujući tom zakonu velik broja pobačaja izveden na djeci s Downovim sindromom.

“Danas je Poljska primjer za cijeli svijet”

“Danas je Poljska primjer za Europu, za cijeli svijet. Dodala je i da bi suprotna odluka suda vodila k postupnom povećanju dostupnosti ubojstava. Moguće je zaštititi život, moguće je redovito djelovati pro-life, što donosi rezultate”, kazala je nakon presude Kaja Godek, pokretačica inicijative Stop pobačaju i direktorica Zaklade život i obitelj, prenosi wPolityce.

S druge strane, povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović ustvrdila da je ovo “tužan dan za ženska prava”. “Uklanjanje osnove za gotovo sve legalne pobačaje u Poljskoj predstavlja zabranu i krši ljudska prava”, napisala je na Twitteru.

>Tko je Dunja Mijatović, povjerenica za ljudska prava VE poznata po napadima na Poljsku, Mađarsku, Sloveniju i Hrvatsku?

Zastupnici PiS-a dva puta tražili od USUD-a raspravu

Inače, ovo pitanje završilo je na Ustavnom sudu zahvaljujući vladajućoj konzervativnoj stranci Pravo i pravda (PiS). Naime, skupina zastupnika uputila je Ustavnom je sudu zahtjev za raspravom o eugeničkom pobačaju još prije tri godine. Međutim, zbog isteka saborskog mandata rasprava nije provedena. Zastupnici Sejma, njih 119 iz redova PiS-a, stranke PSL-Kukiz’15 i Konfederacije ponovno je USUDU podnijela zahtjev 2019. godine.

Inače, podršku pro-life organizacijama po ovom pitanju dao je i poljski predsjednik Andrzej Duda koji je u svibnju kazao: “Oštro se protivim eugeničkom pobačaju i vjerujem da je ubijanje djece s invaliditetom čisto ubojstvo. Ako se prijedlog nađe na mom stolu, sasvim sigurno ću ga potpisati.

Izvor: narod.hr

Pročitaj više..