Vijesti

Naslovna » Wales: 100% povećanje poziva hitnoj pomoći od žena koje su kod kuće radile pobačaj

Wales: 100% povećanje poziva hitnoj pomoći od žena koje su kod kuće radile pobačaj

lis 21, 2021

U Walesu su izvijestili da službeni podaci pokazuju da je došlo do stopostotnog povećanja broja poziva hitne pomoći za žene koje uzimaju tablete za pobačaj kod kuće otkad su prethodne godine na snagu stupili propisi koji dopuštaju medicinski pobačaj izvan kliničkog okruženja, donosi liveaction.org.

U ožujku 2020. godine, na početku izolacije uzrokovane COVID-19 Velška je Vlada slijedila Englesku uvodeći privremeno odobrenje za dopuštanje kućnih pobačaja, pod nazivom “uradi sam”. Ova promjena omogućuje samostalno uzimanje oba seta pilula za pobačaj, mifepristona i misoprostola, koje su prethodno dozvoljene samo u medicinskim pobačajima. Ranije se samo drugi set pilula za pobačaj, misoprostol, mogao uzimati kod kuće.

Zahtjev za slobodom informacija koji je podnio Darren Millar, član Senedda za Clwyd West, otkrio je da su se pozivi hitne pomoći ženama koje su obavile medicinski pobačaj kod kuće udvostručile od promjene propisa koji dopuštaju uzimanje oba seta pilula kod kuće.

Govoreći tijekom sastanka u Seneddu, Millar je rekao: „Prethodne je godine došlo do udvostručenja broja poziva hitne pomoći i udvostručenja broja vozila hitne pomoći koje su morale biti poslane ženama koje su kod kuće uzimale lijekove za pobačaj”.

“Vrlo sam zabrinut zbog povećanog broja poziva hitne pomoći, nedostatka medicinskog nadzora i činjenice da ne postoje mjere zaštite koje jamče da te žene nisu prisiljene uzeti ove tablete zbog kontrolirajućeg i nasilnog pristupa partnera.”

Govoreći kasnije, rekao je: „Od trenutka kada su ove promjene prvi put uvedene, upozorio sam da je to loš potez i da će žene biti izložene riziku. Za Vladu Walesa je šokantno i neodgovorno što je uopće uzimla u obzir učiniti uzimanje tableta trajno dostupnim”.

Nedovoljno je prijavljenih komplikacija kućnog pobačaja

Porast broja poziva hitne pomoći za žene koje uzimaju tablete za kućni pobačaj u Walesu, istodobno dolazi s pojavljivanjem dokaza o masovnom podcjenjivanju komplikacija proizašlih iz kućnih pobačaja. Zastupnica Sally-Ann Hart prvo je skrenula pozornost na ove podatke, koji su otkrili da je za 23.061 pobačaja kod kuće izvedenih između travnja i lipnja 2020. godine zabilježena samo jedna komplikacija.

Kao što je Hart istaknuo: “To bi značilo da je prosječna stopa komplikacija za medicinske pobačaje u sličnoj trudnoći u posljednjih pet godina bila preko sedamnaest puta veća od stope komplikacija za pobačaje kod kuće ranije ove godine”.

To nije samo malo vjerojatno – da bi se komplikacije radikalno smanjile u kućnim uvjetima u odnosu na medicinske – neki bi mogli reći da je to suludo“.

Podaci sugeriraju da su kućni pobačaji bez ikakvog kliničkog nadzora znatno manje opasni od medicinskih pobačaja s kliničkim nadzorom – zaključak koji bi pokrenuo ozbiljna pitanja o standardu skrbi u centrima za pobačaje u Engleskoj i Walesu. Postoje ozbiljni problemi s kvalitetom evidentiranja i izvještavanja o slučajevima komplikacija koje proizlaze iz kućnog pobačaja.

Kućni pobačaji diljem Britanije

Od njihovog predstavljanja prošle godine, brojni političari otvoreno su govorili o mnogim opasnostima koje za žene predstavljaju nenadzirani kućni pobačaji.

Barunica Philippa Stroud kritizirala je Vladu zbog uvođenja opasnih i štetnih kućnih pobačaja. Rekla je da odluka o dopuštanju pobačaja kroz “tablete za dan poslije” ili “tablete za pobačaj kod kuće” predstavlja “najveću promjenu zakona o pobačaju od 1967. godine i donesena je bez ikakve parlamentarne provjere ili savjetovanja s javnošću”.

Barunica je izvijestila da su “najmanje 52 slučaja službeno prijavljena Odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb, ženama, kojima su “tablete za dan poslije“ dostavljene nakon 10. tjedna trudnoće, uključujući jedan slučaj u kojem je nerođeno dijete bilo u 28. tjednu trudnoće (izvan zakonskog ograničenja)”.

Policijske istrage i prisila

Procurile su poruke e –pošte, regionalne glavne primalje u NHS England i NHS Improvement, a odnose se na „eskalirajuće rizike“ oko „uradi sam“ kućnih pobačaja, otkrila je da je jedna žena uspjela primiti tablete za pobačaj u 32. tjednu trudnoće i spominje „3 policijske istrage […] povezane s tim incidentima ”, od kojih je jedna istraga o ubojstvu„ budući da postoji zabrinutost da je beba živa rođena”, nakon što je žena koristila tablete za pobačaj kod kuće.

Uz medicinske komplikacije kućnog pobačaja, barunica je osudila potencijal zlostavljanja i prisile, što je teško otkriti bez osobnog savjetovanja.

Niz tajnih istraga koje je vodio Kevin Duffy, koji je prije toga bio direktor pružatelja usluga pobačaja MSI Reproductive Choices, otkrio je, kako su brojne žene uspjele nabaviti tablete za svoju djecu pretvarajući se da su same trudne. Druge žene u istrazi mogle su nabaviti tablete za pobačaj nakon isteka roka od 10 tjedana.

Glasnogovornica Right To Life UK, Catherine Robinson, rekla je: „Otkriće gospodina Millara doista je zapanjujuća. Predviđeno je da je, unatoč skandalu, imao malo medijskog izvještavanja. Čovjek se pita, kakvi bi dodatni dokazi trebali pristaše kućnog pobačaja, da pokažu koliko su opasni”.

„Kao što smo već rekli, očite opasnosti od kućnog pobačaja za bebinu majku, kao i činjenica da nema zaštitnih mjera za sprječavanje prisilnih pobačaja, pokazuju da su njeni pobornici ideolozi zabrinuti za promicanje pristupa pobačaju po svaku cijenu uz malo obzira za dobrobit žena, a kamo li njihove nerođene djece”.

“Odgovor Velške Vlade također je zapanjujući, toliko da potpuno zanemaruje ozbiljne probleme koje je Millar istaknuo. Umjesto toga, u izravnom proturječju s dostupnim dokazima koji pokazuju udvostručenje poziva hitne pomoći, u njemu su navedene nejasne floskule o važnosti zaštite i o tome kako je sadašnji sustav siguran za žene. Gotovo kao da Vladin glasnogovornik govori “papagajske“ retke koje pišu na papirima, napisane izravno iz lobija za pobačaj”.

Prevela: Jelena Pranjić

Pročitaj više..