Vijesti

Naslovna » Zagovornici pobačaja kriju istinu o početku kucanja srca kod nerođene djece

Zagovornici pobačaja kriju istinu o početku kucanja srca kod nerođene djece

srp 1, 2022

U knjizi objavljenoj ove godine, “Rat protiv mog tijela, rat za moja prava”, nekoliko zagovornika abortusa prosuđivalo je teksaški zakonu o otkucajima srca (Texas Heartbeat Act), donosi Liveaciton.

Aktivistica za abortus Donna Howard tvrdila je:

„Medicina je utvrdila da se pravi otkucaji srca ne pojavljuju do otprilike 20. tjedna trudnoće; međutim, srčane stanice su sposobne emitirati vidljivu električnu aktivnost već u šestom tjednu trudnoće. Ovaj pametno sročen zakon ne samo da zabranjuje pobačaje nakon što se otkrije otkucaj srca, već uključuje i jezik koji specificira električnu aktivnost srca – dakle, zabranu pobačaja dalje od šestog tjedna trudnoće.“

Zapravo, riječ “električni” u zakonu se nigdje ne pojavljuje. Zakon definira otkucaje srca kao “srčanu aktivnost ili stabilnu i ponavljajuću ritmičku kontrakciju fetalnog srca unutar gestacijske vrećice”. Osim toga, tvrdnja Donne Howard da se “pravi otkucaji srca” ne događaju do 20. tjedna lako se može opovrgnuti čitanjem udžbenika embriologije.

Udžbenik Larsen’s Human Embryology objašnjava

U medicinskom udžbeniku „Larsen’s Human Embryology ” stoji: „Srce je prvi funkcionalni organ kod ljudi. Počinje ritmično kucati već 22. dana i pumpa krv od 24. do 25. dana.”  Tekst ima sliku srca novorođenčeta snimljenu samo 29 dana nakon začeća elektronskim mikroskopom. Kao što se može vidjeti, čak i u ovoj ranoj fazi, šest tjedana trudnoće, bebino srce već ima mnoge dijelove.

U videu se vide otkucaji srca novorođenčeta s nešto manje od sedam tjedana. Ova snimka, iz Zaklade za ljudski razvoj, snimljena je umetanjem sićušne kamere u maternicu trudnice.

VIDEO: https://www.liveaction.org/news/pro-abortion-authors-lied-heartbeats/

U “Ratu protiv mog tijela” Marsha Jones je napisala: “Podržavan od svojih pristaša Zakon o otkucaju srca je zakon utemeljen na neistini da se otkucaji srca mogu otkriti nakon šest tjedana…”

Paxton Smith objašnjava Zakon o otkucajima srca

Također je u knjizi, Paxton Smith, citirala jednog od svojih profesora u srednjoj školi koji je na ovaj način opisao Zakon o otkucajima srca:

Zakon o otkucajima srca donosi se s namjerom zaustavljanja pobačaja nakon što se otkriju uočljivi otkucaji srca, a to može biti već nakon šest tjedana. Iako, postoje neki znanstveni dokazi koji govore da to nije stvarni otkucaj srca, to je samo električni impuls majke

Tvrdnja da otkucaji srca fetusa u šestom tjednu potječu od majke je lažna. Crtež srca novorođenčeta nešto manje od četiri tjedna nakon začeća također pokazuje razvoj srca.

Članak iz 2019. u časopisu Fetal Diagnosis and Therapy kaže:

„Ljudsko srce je jedan od prvih organa koji se formira i funkcionira tijekom embriogeneze. Do kraja 3. tjedna gestacije, pasivna difuzija kisika postaje nedovoljna za potporu metabolizma embrija u razvoju, te stoga fetalno srce postaje vitalno za distribuciju kisika i hranjivih tvari.

Pokretanje prvog otkucaja srca preko primitivne srčane cijevi počinje 22. dana gestacije, nakon čega slijedi aktivna cirkulacija krvi fetusa do kraja 4. tjedna. To na kraju dovodi do formiranja srca s 4 komore do 7. tjedna trudnoće.“

U članku je prikazan sljedeći dijagram koji prati razvoj srca od 2. do 7. tjedna.

Merckov priručnik, ažuriran 2021., kaže da srce kuca još ranije:

„Većina organa počinje se formirati oko 3 tjedna nakon oplodnje, što je jednako 5 tjedana trudnoće (jer liječnici datiraju trudnoću od prvog dana ženine posljednje menstruacije, što je obično 2 tjedna prije oplodnje).

Srce i glavne krvne žile počinju se razvijati ranije – otprilike do 16. dana. Srce počinje pumpati tekućinu kroz krvne žile do 20. dana, a prve crvene krvne stanice pojavljuju se sljedeći dan.“

Osvrti iz udžbenika Anatomija i fiziologija 

Udžbenik Anatomija i fiziologija ima sljedeće skupove dijagrama:

U udžbeniku piše:

„Kako se primitivna srčana cijev izdužuje, počinje se savijati unutar perikarda, na kraju tvoreći oblik „S“, koji postavlja komore i glavne žile u poravnanje slično srcu odrasle osobe. Ovaj proces se događa između 23. i 28. dana.“

„Atrioventrikularni zalisci nastaju između petog i osmog tjedna, a semilunarni zalisci između petog i devetog tjedna.“

I na kraju, udžbenik “The Developing Human: Clinically Oriented Embryology” kaže:

„Kardiovaskularni sustav je prvi veliki sustav koji funkcionira u embriju. Primordijalno srce i krvožilni sustav pojavljuju se sredinom trećeg tjedna. Ovaj prerani razvoj srca događa se zato što brzorastući embrij više ne može zadovoljiti svoje potrebe za hranom i kisikom samo difuzijom. Posljedično, postoji potreba za učinkovitom metodom dobivanja kisika i hranjivih tvari iz majčine krvi i zbrinjavanja ugljičnog dioksida i otpadnih proizvoda.

Srce počinje kucati od 22. do 23. dana. Protok krvi počinje u četvrtom tjednu i može se vizualizirati Doppler ultrazvukom.

U početku je cirkulacija kroz primordijalno srce u obliku protoka od majke k djetetu; međutim, do kraja četvrtog tjedna, koordinirane kontrakcije srca rezultiraju jednosmjernim protokom, unutar djeteta.“

Sljedeći dijagram iz knjige prikazuje krvne žile bebina srca 24 dana nakon začeća:

Na donjem dijagramu, iz istog izvora, dio B je 28 dana, dio C je 32 dana, a dio D je 35 dana.

U knjizi u kojoj se Judie Saunders zalaže za pobačaj, ustvrdila je: „O otkucajima srca fetusa postoje strah i dezinformacije.”

Ne znam za strah, ali očito postoji mnogo dezinformacija o računanjima o otkucajima srca djeteta – a čini se da sve to dolazi od ljudi koji se zalažu za pobačaj.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Pročitaj više..

0