Vijesti

Naslovna » Zbog komplikacija od tableta za pobačaj povećan broj hospitalizacija u Engleskoj
pobačaj

Zbog komplikacija od tableta za pobačaj povećan broj hospitalizacija u Engleskoj

stu 17, 2021

Čini se da komplikacije tableta za pobačaj koje proizlaze iz nepotpunog pobačaja u Ujedinjenom Kraljevstvu odražavaju nedavno objavljene podatke iz studije u SAD-u, piše liveaction.org.

Prema Kevinu Duffyju, bivšem globalnom ravnatelju klinike za razvoj u MSI Reproductive Choices, bivšem Marie Stopes International, (svojevrsnoj britanskoj verziji američkog Planned Parenthooda, op.prev.), gotovo 6% žena (čak 1 od 17 trudnica) koje su u Velikoj Britaniji dobile abortivnu pilulu, odnosno izvršile medicinski pobačaj naknadno su liječene zbog komplikacija te su trebale bolničko liječenje koje je proizašlo iz nepotpunog pobačaja.

Duffy je u nedavnoj objavi na svome blogu napomenuo da njegovi podaci potječu iz zahtjeva za pristup informacijama koje je tim istraživača u Ujedinjenom Kraljevstvu uputio svakom od 127 nacionalnih zdravstvenih službi (National Health Service, NHS) i Zakladi NHS-a, koje pružaju akutne bolničke usluge te opće i hitne usluge.

Medicinski pobačaj opasan za žene

Prema Duffyju, u spomenutim zahtjevima za pristup informacijama traže se izvješća o broju žena koje su se javile u svaku bolnicu „sa zaostalim produktima začeća (fetusa i posteljice)  nakon medicinski induciranog pobačaja”, kao i „granični volumen krvarenja potreban da se ono dijagnosticira i prijavi… nakon započinjanja medicinski induciranog pobačaja” između 1. lipnja 2019. i 31. svibnja 2021.

Na temelju informacija onih koji su odgovorili na zahtjev, Duffy i njegov tim otkrili su da se „5,9% žena koje koriste medicinski pobačaj naknadno liječe u bolnici zbog komplikacija koje proizlaze iz nepotpunog pobačaja, uključujući zaostale produkte začećac(fetusa i posteljice), krvarenje i infekciju” izjavio je Duffy.

Osim toga, istraživači su otkrili da taj broj čini „3,0% žena [koje] trebaju kiruršku evakuaciju zaostalih proizvoda začeća, odnosno fetalnog tkiva i posteljice koja je ostala u maternici” i „2,3% žena koje su imale inducirani medicinski pobačaj [koje] se naknadno liječe u javnim bolnica zbog krvarenja.”

Ministarstvo ne prijavljuje liječenje neuspjelog pobačaja kao komplikaciju

Duffy tvrdi da je stopa komplikacija od 5,9% u skladu s podacima navedenim u objavljenom izvješću organizacije Marie Stopes Australia za 2020. godinu. Podaci iz navedenog izvješća pokazuju da je 2020. godine ukupna stopa komplikacija medicinskih pobačaja iznosila 6,37% s kliničkim ishodima nepotpunih pobačaja od 4,95%.

„Svjesni smo da su neke žene mogle doći u te bolnice sa zaostalim produktima začeća navodeći kao razlog spontani pobačaj, radije nego da priznaju da su koristile tablete za pobačaj, u kojem slučaju te stope mogu biti podcijenjene”, napisao je Duffy .

Duffy je također tvrdio da su njihovi istraživači „svjesni da su neke žene s komplikacijama koje su proizašle iz neuspjeha postupka medicinskog pobačaja možda naknadno posjetile jednu od klinika za pobačaj te one neće biti uključene u gore navedene stope”.

Podaci, prema Duffyju, također otkrivaju da Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi „ne prijavljuje zakazivanje liječenja zbog neuspjelog medicinskog pobačaja kao komplikaciju, iako najmanje 5,9% žena koje koriste tablete za pobačaj zbog tog zakazivanja treba bolničko liječenje.”

Zbog pobačaja putem telemedicine povećao se broj bolničkih liječenja

Početkom 2020. Ujedinjeno Kraljevstvo počelo je dopuštati ženama medicinski pobačaj putem telemedicine (medicine na daljinu putem telekomunikacijske tehnologije, op.prev.), a Live Action News ranije je izvijestio da je između 2019. i 2020. Duffy otkrio kako se broj hitnih poziva za naknadno liječenje nakon medicinskog pobačaja povećao za 54% kada se ekstrapolira diljem Engleske i Walesa. Osim toga, slične intervencije hitne pomoći porasle su za 19%.

U izvješću organizacije Right to Life UK navodi se da je Duffy također otkrio dokaze iz NHS-a koji su pokazali da su stope komplikacija od tableta za pobačaj zapravo pet puta veće od onoga što izvještava Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi za Englesku i Wales.

„Od odobrenja telemedicinskog pobačaja u Engleskoj i Walesu, 12.000 žena liječeno je u bolnici zbog komplikacija koje su proizašle iz neuspjeha postupka medicinskog pobačaja”, tvrdi Duffy u nedavnom tweetu.

Podaci iz UK-a zrcale podatke iz SAD-a

Stopa komplikacija u Engleskoj i Walesu od 6% slična je otkrićima objavljenim u nedavnoj američkom istraživanju Telabortion, u kojoj nastojanje industrije pobačaja za nereguliranim tabletama za pobačaj (dostupne maloljetnicima) dostiže vrhunac.

Prema istraživanju, koju je sponzorirao Gynuity Health Projects (GHP), grupa koju financiraju organizacije s dubokim povijesnim vezama s američkim eugeničkim pokretom, „Od 1157 pobačaja s informacijama o ishodu, 95% su bili potpuni pobačaji bez kliničkog zahvata”. To se prevodi u stopu neuspjeha od 5% u ovoj studiji koja je provodila strože sigurnosne zahtjeve od uobičajenih.

Istraživanje TelAbortion također je otkrila da je 6% „poznatih ishoda” pilula za pobačaj bilo dovoljno ozbiljno da dovedu do intervencije hitne pomoći, s dodatnim ženama koje su imale ozbiljne nuspojave. Ako ekstrapoliramo taj broj na nacionalnu razinu, tj. na brojku Instituta Guttmacher iz 2017. od ukupno 339.640 kemijskih pobačaja, to bi značilo da gotovo 20.380 žena godišnje posjeti ambulantu hitne pomoći ili zatraži hitnu skrbi nakon uzimanja pilule za pobačaj.

Žene nagovaraju da lažu u hitnoj službi

Industrija pobačaja zna da pilula za pobačaj može zakazati, a kada se to dogodi, ženama se često kaže da se vrate po dodatne lijekove ili da se podvrgnu kirurškom pobačaju. Osim toga, industrija pobačaja savjetuje ženama koje imaju komplikacije s tabletama za pobačaj da se jave u hitnu službu i lažno tvrde da imaju spontani pobačaj.

Ova vrsta obmane će iskriviti pravu brojku komplikacija od tableta za pobačaj, koje se ionako već slabo prikupljaju, budući da u SAD-u ne postoje savezni zahtjevi za prijavu bilo kakvih komplikacija pobačaja.

Bez obaveze objavljivanja komplikacija

Od 2016., prema sigurnosnom sustavu američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) poznatom kao REMS (Risk Evaluation and Mitigation Strategy), proizvođač originalnih tableta za pobačaj Danco Laboratories te proizvođač srodnih tableta GenBioPro više nisu obvezni prijaviti komplikacije – osim smrti. Ipak, unatoč zahtjevima da se smrtni slučajevi redovito prijavljuju FDA-i, najnoviji objavljeni podaci o smrtnosti od tableta za pobačaj stari su gotovo tri godine.

Ponovljeni zahtjevi FDA-u za ažuriranim brojkama od strane portala Live Action News nisu dali rezultate. Nedavni e-mail glasnogovornika FDA-a za Live Action News navodi: „U ovom trenutku, poveznica iz prosinca 2018. najnovija je objavljena verzija izvještaja sažetka. Kao što je navedeno na web stranici Mifeprexa FDA-a, agencija planira ažurirati izvještaj sažetka na web stranici Mifeprexa na godišnjoj razini ili na drugi prikladan način. U ovom trenutku, FDA nema očekivani datum kada planira objaviti ažurirani izvještaj sažetka.”

I dok čekamo ažurirane podatke od FDA-a, lobi za pobačaje zauzet je isporukom hrpe tableta za pobačaj za naprednu terapiju” ženama bez potvrđene trudnoće i uz malo – ako imalo – medicinskog nadzora.

Pročitaj više..