Vijesti

Naslovna » Znanost potvrdila – majka i njezina beba povezane su zauvijek!

Znanost potvrdila – majka i njezina beba povezane su zauvijek!

lis 16, 2021

Veza između majke i njezinog djeteta jedna je od najljepših univerzalnih aspekata ljudskosti. Najnovije znanstvene spoznaje prikazuju nam fascinantnu biološku dubinu ove povezanosti, koja izaziva  još veće divljenje prema savršenosti našeg stvaranja, donosi eviemagazine.com.

Stanična veza između majke i njene bebe

Mikrokimerizam je pojava pri kojoj stanice i DNK prelaze iz majke u bebu i obrnuto. Već u drugom tjednu trudnoće stanice rastućeg djeteta kroz posteljicu prelaze u majčin krvotok. U isto vrijeme majčine stanice odlaze u suprotnom smjeru, ulazeći u djetetov krvotok. Neke od bebinih stanica utiskuju se u majčine organe, te mogu biti ljekovite za majku, doslovno putujući prema ozljeđenom tkivu. Na primjer, znanstvenici su otkrili da matične stanice fetusa mogu pomoći majčinom srcu da se oporavi od srčanog udara ili neke druge ozljede, i to tako što odlaze u srce i tamo se reprogramiraju u kucajuće srčane matične stanice, na taj način pomažući srcu da se oporavi. Istraživanja također bilježe i spontane oporavke svježe porođenih majki od postporođajne kardiomiopatije (bolesti srčanog mišića).

Fetalne stanice mogu pomoći i u zacijeljivanju drugih rana – čak i carskog reza! Ove su stanice pronađene u zaraslim carskim rezovima gdje aktivno rade na popravku majčinog tijela proizvodeći kožne komponente poput kolagena. Neke su fetalne stanice pronađene u grupacijama unutar mozga, te je moguće da utječu na majčinski nagon.

Jednom majka – uvijek majka

Fetalne stanice mogu ostati u majčinom tijelu desetljećima nakon porođaja. Tako i majčine stanice ostaju u tijelu njezinog djeteta – u krvi, tkivima te organima kao što je srce – desetljećima. Jedno je istraživanje pokazalo da se u čak 50% odraslih ispitanika nalaze stanice njihovih majki.

Možda se pitate – događa li se ovo samo u trudnoćama koje završe porodom u terminu? Zanimljivo da ne. Čak i trudnoće koje završe spontanim ili namjerno izazvanim pobačajem imaju takav efekat na majku. Ove stanice će nastaviti živjeti u njezinom krvotoku, omogućujući joj tako da zadrži djelić djeteta kojeg neće imati priliku upoznati.

Završna misao

Ljudska su bića apsolutno nevjerojatna! Kako je to prekrasno da dok majka nosi i hrani svoje dijete, to isto dijete štiti svoju majku. Kako je divno to da majke doslovno nose svoju djecu u sebi i nakon poroda, a tako i njihova djeca njih. Kako je predivno da smo stvoreni za takvu razmjenu ljubavi koja omogućuje život!

Prevela: Svjetlana Živković

Pročitaj više..