Vijesti

Naslovna » Županijski sud opet donio presudu protiv zastava Hoda za život; Markić: A što ako…

Županijski sud opet donio presudu protiv zastava Hoda za život; Markić: A što ako…

lip 17, 2024

Nakon što je Vrhovni sud krajem ožujka ukinuo presudu Županijskog suda u Zgrebu prema kojoj odluka aktualne gradske vlasti na čelu s Tomislavom Tomaševićem da na gradske jarbole ne podigne zastave Hoda za život nije diskriminatorna i suđenje vratio na početak, ista sutkinja Županijskog suda donijela je ponovno istu presudu.

Vrhovni sud ukinuo je presudu Županijskog suda u Zagrebu koji je ranije presudio kako odluka Grada Zagreba da na gradskim jarbolima ne podigne zastave Hoda za život nije diskriminatorna. Riječ je o tužbi koju su protiv gradskih vlasti podnijele udruge U ime obitelji i Vigilare zbog zabrane postavljanja zastava na gradske jarbole uoči Hoda za Život 2022. godine.

U ponovljenom suđenju sutkinja Sanja Joka Umićević u lipnju je ponovno donijela istu presudu – da nije riječ o diskriminaciji.

Pročitajte detalje tužbe: U ime obitelji i Vigilare protiv Zagreba zbog diskriminacije Hoda za život

Gradska vlast očekivano je zadovoljna ovom odlukom.

”Mi smo gradska vlast izabrana demokratskom većinom zastupajući rodnu ravnopravnost i prava žena garantiranih Ustavom. Zastave na gradskim jarbolima predstavljaju vrijednosti koje zastupa Grad Zagreb te ih stoga postavljamo za skupove koje ova gradska vlast podržava ili im je suorganizator. Bili smo uvjereni da ćemo dobiti ovu sudsku bitku protiv udruge „U ime obitelji“ kao što smo je dobili i u slučaju mjere roditelj-odgojitelj” izjavio je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Vrhovni sud srušio presudu oko zastava Hoda za život!

Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji za Novu TV istaknula je kako se radi o sutkinji čiju je presudu Vrhovni sud prije srušio.

“Opet ćemo se žaliti. Mislim da je svakome razumnome jasno da je diskriminacija kada se dvije grupe građana u istim okolnostima drugačije tretiraju.

Ako će iduće godine Zagreb imati gradonačelnika koji će htjeti izvjesiti samo zastave Hoda za život, prvi će se gospodin Tomašević bacati po podu i vikati da je to diskriminacija. Tražimo samo isti tretman za sve ljude, od početka njihova života, do kraja”, rekla je Markić.

Podsjetimo uoči Hoda za život 2022. godine, Tomašević i njegovi suradnici su uskratili suglasnosti za postavljanje zastava za što je nadležni gradski ured već bio izdao odobrenje, dok su u istom razdoblju i u istoj situaciji dali naknadnu suglasnost za postavljanje zastava udruzi Zagreb pride uoči održavanja tzv. Povorke ponosa.

Tužba iz 2022.

Udruge Vigilare i U ime obitelji podnijele su udružnu tužbu protiv Grada Zagreba 2022. godine zbog zabrane postavljanja zastava Hoda za Život.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević tada je otvoreno izjavio kako ne misli stavljati zastave Hoda za život jer se ciljevi Hoda za život ne podudaraju s njegovim svjetonazorom iako bi trebao biti gradonačelnikom svih građana Zagreba.

”Ne slažem se sa ciljevima Hoda za život i kao gradonačelnik ne mogu biti pokrovitelj takvim događajima, što sam jasno govorio i za vrijeme kampanje.

Kao gradonačelnik, odlučujem kojim ću događajima biti pokrovitelj i pokroviteljstvo odobravam za one događaje koji su u skladu sa politikom gradske vlasti”, napisao je 2022. Tomašević.

Godinu dana ranije, po stupanju na vlast izjavio je pak ”da je Zagreb otvoren grad koji slavi sve razlike i nitko ne smije i neće biti diskriminiran po bilo kojoj osnovi”.

Izvor: Narod.hr

Pročitaj više..